

טיפול בהפרעות אכילה







טיפול בהפרעות אכילה תלוי בהפרעה הספציפית ובתסמינים האישיים, וכרוך בדרך כלל בשילוב של פסיכותרפיה, חינוך לתזונה, מעקב רפואי ולעתים טיפול תרופתי. הטיפול נוקט בגישה מאורגנת להתמודדות עם התסמינים, השבת המשקל הבריא, ושמירה על הבריאות הנפשית והפיסית.
ניתן להתחיל בהתייעצות עם מטפל רגשי/נפשי, כמו פסיכולוג, פסיכותרפיסט המתמחה בטיפול בהפרעות אכילה, או עם פסיכיאטר, במקרה בו הטיפול הפסיכולוגי צריך להיות משולב עם טיפול תרופתי. חלק מהפסיכיאטרים מעניקים גם ייעוץ פסיכולוגי.
ההורים, בני המשפחה האחרים וחברים קרובים צריכים להיות מעורבים באופן פעיל בטיפול ולפקח על התנהלות סדירה של הארוחות. התערבות האנשים הקרובים מסייעת להתקדמות הטיפול, כך שניתן לבצע התאמות במידת הצורך.
התמודדות עם הפרעות אכילה עשוי להיות אתגר לטווח הארוך. יתכן שהמטופל יצטרך להמשיך בפגישות הטיפוליות על בסיס קבוע, לעיתים במשך מספר חודשים עד מספר שנים. גם אם בעיות האכילה נמצאות תחת שליטה.
תכנית ייעוץ פסיכולוגי
המטופל והמטפל,לעתים ביחד עם בני המשפחה, קובעים את צרכי הטיפול ומגדירים מטרות וקווים מנחים. בתחילת הטיפול מוגדרת הבעיה והמטפל מתווה את תכנית הטיפול המותאמת למטופל באופן אישי, כשהמטרה הסופית היא התגברות על מגוון הבעיות הקשורות להפרעת האכילה, כולל טיפול בגורמים שהובילו למצב, שינוי דפוסי התנהגות, וציוד המטופל בארגז כלים מעשי להתמודדות בחיי היומיום.
הטיפול הפסיכולוגי מסייע למטופל באופנים הבאים:
לנרמל דפוסי אכילה ולהשיג משקל בריא
לשנות הרגלים שאינם בריאים
ללמוד כיצד לעקוב אחר האכילה ומצב הרוח
לפתח מיומנויות לפתרון בעיות
לחקור שיטות בריאות להתמודדות עם מצבים מלחיצים
לשפר את מערכות היחסים
לשפר את מצב הרוח.
שיטות טיפול בהפרעות אכילה
הטיפול כרוך לעתים בשילוב סוגים שונים של ייעוץ, כגון:
טיפול התנהגותי קוגנטיבי. זהו טיפול לטווח הקצר, המתמקד בטיפול בהתנהגויות, מחשבות ורגשות הקשורים להפרעת האכילה. המטופל לומד לזהות ולשנות דפוסי חשיבה שגויים שהובילו אותו להפרעות התנהגותיות הקשורות לאכילה.
טיפול משפחתי. טיפול זה מבוסס על שיתוף בני המשפחה ונועד ללמוד כיצד ניתן לסייע לבן המשפחה לשחזר את דפוסי האכילה הרגילים ולהשיג משקל בריא, עד שהוא יכול לעשות זאת בעצמו. סוג זה של טיפול יעיל במיוחד להורים הלומדים כיצד לסייע לילד או ילדה, בגיל צעיר או בגיל הנעורים, להתמודד עם הפרעת אכילה.
טיפול התנהגותי קוגנטיבי קבוצתי. סוג טיפול זה כרוך במפגש עם פסיכולוג, בשילוב עם מטופלים אחרים שאובחנו עם הפרעת אכילה. מסגרת זו מסייעת למטופל להתמודד עם מחשבות, רגשות והתנהגויות הקשורות למצבו, ללמוד מיומנויות להתמודד עם התסמינים, ללמוד מניסיונם של אחרים, לחוות הקלה מעצם השיתוף, ובעיקר, להשיב את דפוסי האכילה הבריאים.
הפסיכולוג עשוי לבקש את המטופל להכין “שיעורי בית” כגון לנהל יומן מזון אותו ניתן לסקור במהלך המפגשים, ולזהות דפוסים הגורמים לבולמוס אכילה, צום או התנהגויות אכילה אחרות שאינן בריאות.