

כיצד יכולים הורים לסייע לילדים בתקופות פרידה או גירושין







מידי שנה, ילדים רבים עובריים חוויות רגשיות עמוקות ואישיות, כתוצאה מגירושי הוריהם. פוטנציאל ההשלכות השליליות קצרות הטווח וארוכות הטווח גבוה באופן משמעותי בהשוואה לילדים שהוריהם אינם גרושים. אך קיימים צעדים רבים בהם ניתן לנקוט על מנת להפחית את השפעת המצב על הילדים, ולקדם את חוסנם הרגשי.
שלושת הגורמים המשמעותיים ביותר המשפיעים על רווחת ילדים שהוריהם עוברים פרידה או גירושין הם משך הסכסוך ההורי, איכות התפקוד ההורי לטווח הארוך, ואיכות יחסי הורים-ילדים. באמצעות למידה כיצד לנהל את הסכסוך שלהם באופן יעיל, הורים יכולים לטפח יחסים חמים ואוהבים עם ילדיהם, ולהוות השפעה חזקה וחיובית עליהם, אפילו כשהם עוברים שינויים מורכבים בחייהם.
נושא הגירושין עצמוחשיבות התפקוד ההורי ומיומנויות בסיוע לילדים להתמודד עם המצב תלוי במיוחד בהם עצם, היות והם אלו שיכולים להקל על התוצאות השליליות. רוב הילדים מגיבים לגירושי ההורים עם תחושות עצב, בלבול, חרדת נטישה, אשמה, תפיסות מוטעות, כעס, בעיות נאמנות, דאגה וצער. ילדים רבים חווים תחושות אובדן כשאחד ההורים עובר מהבית. תגובות הילדים עשויות להשתנות בהתאם לגילאים, אך כמעט כל הילדים חווים דאגה אחת משותפת: “מה הולך לקרות איתי?”
ההשלכות השליליות לטווח הקצר עשויות להתבטא בירידה בהישגים לימודיים, ירידה בהסתגלות הפסיכולוגית, ירידה בהסתגלות החברתית והרגשית, תפיסה עצמית שלילית, ופגיעה בבריאות הפיסית. בטווח הארוך, הנזקים עלולים להתבטא במערכות יחסים בוגרות של ילדים אלו.
השלכות הגירושין
הורות דרך גירושין מציבה אתגרים מסוימים היות וההורים עשויים להתקשות לדעת מה ילדיהם חושבים באמת או מרגישים לגבי השינויים במשפחה. כתוצאה ממגוון נרחב של סיבות, ילדים רבים משוחחים מעט מאוד על גירושי הוריהם, ורגשותיהם המורכבים המקיפים אותם.
אתגר נוסף בפניו ניצבים רוב ההורים הוא התמקדות בהשגת מטרות הורות בעקבות השינויים המרובים בחיים. בנוסף, הורים רבים מתאבלים על סיום נישואיהם ומתמודדים עם תחושות כואבות משלהם, המקשים עליהם להתמקד בצרכים המורחבים של ילדיהם.
חלק מההורים עוברים אף הליכים משפטיים המובילים אותם להיות מרוכזים בבעיותיהם מבלי לתת את הדעת על טובת הילדים. סכסוך מתמשך שוחק גם את יעילות התפקוד ההורי, ובכך מתווספות בעיות רגשיות והתנהגותיות נוספות של הילדים. למרות קשיים אלו, הורים רבים מוצאים שיטות להציב את צרכי הילדים בראש סדר העדיפויות ולומדים לנהל תקופה מורכבת זו ביעילות על מנת שניתן יהיה להתמקד בסדרי העדיפות של הילדים.
הורות יעילה
איכות גבוהה של הורות היא שילוב של הענקת חום וטיפוח עם הצבת משמעת יעילה ויכולת הגדרת גבולות. התנהלות הורית זו מובילה לתוצאות טובות יותר של התפתחות הילדים. אחת השיטות החשובות ביותר באמצעותן הורים יכולים להרגיע את ילדיהם בתקופות חוסר ודאות אלו היא להצהיר על אהבתם כלפיהם.
למרות שבשלבים התפתחותיים שונים ילדים עשויים להפגין חוסר צורך בחיזוקים אלו או אף לדחות ביטויי רגש חזק, הם מפיקים תועלת מגילויים תכופים ואמיתיים של אהבת הוריהם. בנוסף למילים, הורים יכולים להפגין חיבה באמצעות מחוות פיסיות, כגון התכרבלות עם ילדים צעירים וחיבוקי דוב לילדים מבוגרים. יצירת שגרת פעילות משותפת, גילויי אמפתיה ותגובות לרמזים מילוליים ושאינם מילוליים המעידים על רגשות הילדים, יסייעו להפגנת חמימות וטיפוח.
הצד האחר של הורות יעילה הוא משמעת, המאופיינת בקווים מנחים ברורים, הצבת גבולות וציפיות בהתאם לגיל. משמעת יעילה מסייעת לילדים באמצעות הגברת התפקוד התקין ותחושת השליטה תוך כדי הפחתת חיכוכים בין ההורים לילדים ומניעת הסתבכויות חברתיות. על ההורים לפקח על התנהגות ילדיהם ולאכוף את המשמעת בעת הצורך. ילדים צריכים להבין שרגשותיהם המורכבים בתקופה זו לגיטימיים, אך לא כל ההתנהגויות מותרות.
שיטות להורות יעילה מתבטאות בתקשורת פתוחה בה ההורים מקשיבים בכבוד, מכירים ברגשות ילדיהם ושומרים על חיבור. שגרות משפחתיות כגון ארוחות משותפות ועיתות עבודה ומשחק מחזקים את התא המשפחתי המספק יציבות, תקשורת משופרת ותפקוד תקין.
הורים יכולים לסייע לילדיהם לפתח את יכולותיהם, כגון אמפתיה, כישורי פתרון בעיות וכישורי התמודדות, ללמוד מה פתיר ומה לא, להשיג הבנה מדויקת של הסכסוך כבעיית ההורים ולא מצב אותו גרמו הילדים או מצב אותו הם יכולים לתקן. הורים יכולים אף להשפיע על גורמים חיצוניים המשפיעים על הילדים באמצעות בקשת סיוע מקצועי המונע התפתחות בעיות מורכבות יותר שלהם עצמם ושל ילדיהם.